ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Μισό δισεκατομμύριο υποσιτιζόμενα παιδιά θα έχουν μόνιμες βλάβες


Η βαρβαρότητα της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας σύμφωνα με τα έτσι και αλλιώς υποτιμημένα στοιχεία οργανώσεων αρωγήςΥπεύθυνος για αυτά τα δυστυχισμένα πλασματάκια, στον 21ο αιώνα των τεράστιων δυνατοτήτων, είναι μόνο ένας: ο καπιταλισμός
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΝΑΪΡΟΜΠΙ._Το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού έχει μεταξύ άλλων θύματα μισό δισεκατομμύριο παιδιά σε δεκάδες αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες πλέον χώρες. Ωστόσο έκθεση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής «Σώστε τα Παιδιά» («Save the Children») που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα προτίμησε να εστιάσει το πρόβλημα στις φτωχές χώρες και να αποσιωπήσει τις στρατιές οικογενειών ανέργων, αστέγων και φτωχών στην Αμερική και στην Ευρώπη, που κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλώνουν...


Ας πάρουμε όμως, πρώτα τα στοιχεία της βρετανικής οργάνωσης. Σύμφωνα με αυτά:
Κάθε ώρα, περίπου 300 παιδιά πεθαίνουν από μακροχρόνιο υποσιτισμό.
Μισό δισεκατομμύριο παιδιά ως το 2025 θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο μόνιμης πνευματικής και σωματικής βλάβης εξαιτίας μακροχρόνιας πείνας.
Ο θάνατος τουλάχιστον 2.000.000 παιδιών το χρόνο από υποσιτισμό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχαν βοήθεια και πολιτικές ανάπτυξης.
Περίπου 170.000.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωμένη ανάπτυξη εξαιτίας της έλλειψης τροφής.
Πέντε από τις έξι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα υποσιτισμού παιδιών την τελευταία 20ετία, βρίσκονται στην Αφρική (Κονγκό, Μπουρούντι, Νησιά Κομόρος, Σουαζιλάνδη, Ακτή Ελεφαντοστού).
Το νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα αναγκάζει πολλούς γονείς σε Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Περού και Νιγηρία να μειώσουν τις μερίδες σίτισης των παιδιών τους και να τα βγάλουν από τα σχολεία.

Η ίδια έκθεση σημειώνει πως ο μακροχρόνιος υποσιτισμός είναι μία κρυφή κρίση μείζονος κλίμακας που επηρεάζει ένα στα τέσσερα παιδιά διεθνώς ενώ δεν παραλείπει να δώσει εύσημα σε χώρες όπως το Κουβέιτ, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Μεξικό που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στον αγώνα κατά της φτώχειας. Παρατηρούν ότι σε χώρες της Ασίας όπως το Μπαγκλαντές, υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης του παιδικού υποσιτισμού «γιατί υπάρχουν εθνικά επισιτιστικά προγράμματα» κάτι που λείπει, όπως ανέφεραν, από χώρες της Αφρικής, όπου δύο στα πέντε παιδιά έχουν βραδεία πνευματική ή σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού...

Η βαρβαρότητα που φέρνει η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη τσακίζει τα λαϊκά στρώματα παντού. Ως αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και των μέτρων λιτότητας, στις χώρες της ΕΕ, επισήμως ξεπερνούν τα 19.000.000 οι Ευρωπαίοι που χρειάζονται καθημερινά επισιτιστική βοήθεια για να ζήσουν (στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω...).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το περασμένο φθινόπωρο έκθεση του ιδρύματος «Αnnie E. Casey» κατέδειξε αύξηση της παιδικής φτώχειας σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στην τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα 2000-09 ανήλθαν σε περίπου 15.000.000 τα φτωχά παιδιά με την πολιτεία του Μισισιπή να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επιπλέον, στην τελευταία «πράσινη Βίβλο» του «Ταμείου Υπεράσπισης των Παιδιών» καταγράφεται πως ένα στα έξι παιδιά στις ΗΠΑ ζει στη φτώχεια και ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον Καναδά και τη Γερμανία και τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία, στο Βέλγιο και την Αυστρία. Τέλος, ακόμη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκρυψε προ μηνών ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των περίπου 46.200.000 Αμερικανών που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας...Associated PressΡιζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου