ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Β. Χατζηδάκης (Λαϊκη Συσπείρωση Αγ.Νικολάου): Καθείς εφ' ω ετάχθη (Μια απάντηση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου)

Αγαπητέ πρόεδρε του Εργατικού Κέντρου. Σε επιστολή σου, μετά την καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη στάση ανοχής του εργατικού κέντρου, απέναντι στην απαράδεκτη προσπάθεια να απαγορευτεί η απεργία στους «ωφελούμενους» των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, απάντησες με μια προσωπική επίθεση στο πρόσωπο μου και με μια διάψευση για τη συμμετοχή του εργατικού κέντρου στα προγράμματα αυτά.


Θα σου απαντήσω και στα δύο ζητήματα που βάζεις.


Πρώτα πρώτα, ο υπογράφων το παρόν είναι στρατευμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης πιστά από τη Δευτέρα Γυμνασίου. Ουδέποτε για αυτό τον αγώνα δεν θέλησα δάφνες και οφίτσια σαν μερικούς άλλους. Είναι χρέος τιμής στα παιδιά μου και στις γενιές που έρχονται. Ουδέποτε ανέστειλα αυτό τον αγώνα και ουδέποτε συμμάχησα με την άλλη πλευρά συμφερόντων. Επίσης ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είμαι ο μόνος αυθεντικός αγωνιστής. Υπάρχουν άλλοι που δώσαν πολλά παραπάνω στον αγώνα. Και υπάρχουν κι άλλοι που το τίμημα που πληρώνουν για την αγωνιστική τους δράση είναι πολύ βαρύτερο από αυτό που πληρώνω εγώ. Παρότι ξέρω πολλούς συναγωνιστές που με εκτιμάνε, θέλω να πω ότι έχω αποδειχτεί ανίκανος στην επίτευξη, από τα κάτω οργάνωσης της εργατικής τάξης. Αυτό το αποδεικνύει το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων και στα συνδικάτα, αλλά και στους αγώνες. Βέβαια δεν νομίζω ότι επιτυχημένος αγωνιστής είναι αυτός που κανονίζει με τα αφεντικά να μειωθούν 14% οι μισθοί, χωρίς να παλέψει για τη παραμικρή κινητοποίηση… ή όποιος αναγκάζει εργάτες να επιστρέψουν δουλεμένα λεφτά στα αφεντικά, αναδρομικά!!! Επίσης δεν θεωρώ συνδικαλιστικό κατόρθωμα να μεσολαβήσει κάποιος ώστε να παραστούν οι εργαζόμενοι για ένα αγωνιστικό δίωρο στη πλατεία και μετά να επιστρέψουν δουλεύοντας υπερωριακά για να ξεπληρώσουν… τις «ώρες του αγώνα». Αυτό είναι απαξίωση και διακωμώδηση της ταξικής πάλης. Όλοι λοιπόν κρινόμαστε αγαπητέ Μανώλη. Για σένα οργάνωση της εργατικής τάξης μπορεί να σημαίνει μια γραφειοκρατική παρέα που θα διαπραγματεύεται με το κεφάλαιο εξ ονόματος της εργατικής τάξης. Για μένα οργάνωση της εργατικής τάξης είναι η οργανωμένη δράση των εργατών για την ικανοποίηση των αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και παραπέρα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με λίγα λόγια εγώ παλεύω για την ανατροπή του οικονομικού, πολιτικού και αξιακού συστήματος της πλουτοκρατίας. Εκεί είμαστε απέναντι αγαπητέ Μανώλη και μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.


Τώρα για τη ταμπακιέρα. Ένα μήνα πριν (μάρτυρές μου οι συνάδελφοι σου), ήρθα στο γραφείο σου στη μαρίνα, και σου κατήγγειλα ότι υπήρχε επίσημη ειδοποίηση προς το γραφείο προσωπικού του Δήμου αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους της «κοινής ωφέλειας» που έλεγε ότι δεν μπορούν να απεργήσουν. Σου είπα ότι πέρα από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, δεν υπήρχε όρος περί απαγόρευσης της απεργίας στη σύμβαση που είχαν υπογράψει με την «αλληλεγγύη» Κρήτης. Ακόμα σου ζήτησα να βγάλετε όλα τα Εργατικά Κέντρα μια καταγγελία, επειδή ξέρω ότι συμμετέχετε σε τέτοια προγράμματα.


Για μας ακόμα και η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα είναι απαράδεκτη γιατί καταστρατηγείται η ίδια η κατώτατη γενική συλλογική σύμβαση. Τα ελάχιστα μισθολογικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δηλαδή. Τέτοιες φόρμουλες κατά της ανεργίας τις έχουμε καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την ανοχή ή τη συμμετοχή Δήμων, Εργατικών Κέντρων και εργοδοτικών οργανώσεων, εθίζεται η κοινωνία στο καινούριο μοντέλο εργαζομένων. Περιοδικά εργαζόμενοι μισοαμειβόμενοι, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς σταθερή δουλειά. Εργαζόμενοι λάστιχο για να καλύπτουν τα κενά. Σε βάθος χρόνου, τέτοιες εργασιακές σχέσεις θα κυριαρχήσουν. Όσοι απολύονται ή συνταξιοδοτούνται θα αντικαθιστούνται από τον «ευέλικτο» εργαζόμενο με πέντε μήνες στη σύμβαση, επτά στην ανεργία.


Έτσι λοιπόν κάποιοι φωνάζετε στις πλατείες για τις τριετίες που καταργούνται ή για την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς αποζημιώσεις… αλλά την ίδια στιγμή κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να τα εφαρμόσετε από τη πίσω πόρτα. Για αυτό σου λέω Μανώλη ότι δεν φτάνουν οι δεκάρικοι λόγοι στη πλατεία. Δεν σε διαβάλλω, ούτε στους αλληλέγγυους, ούτε στη κοινωνία. Απλά λέω την αλήθεια που επιμελώς θες να κρύψεις. Ποτέ δεν έφτασε καμία καταγγελία κανενός εργατικού κέντρου για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ούτε στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» ούτε και κάπου αλλού. Έχεις δίκιο ότι στο πρόγραμμα «αλληλεγγύη» που έβγαλε την αντιαπεργιακή ντιρεκτίβα, το Εργατικό Κέντρο δεν συμμετέχει στην εταιρική μορφή. Ούτε κι ο Δήμος. Όμως αυτό δε λέει τίποτα γιατί ο Δήμος μπήκε ως συνεργαζόμενος και πήρε 60 τέτοιους συμβασιούχους κι επειδή αυτοί οι 60 εργάτες απασχολούνται στη πόλη μας, το Εργατικό Κέντρο θα έπρεπε να τους στηρίξει και να τους ξεφοβίσει . Αλλά δεν βγάζετε επίσημη καταγγελία γιατί συμμετέχετε ενεργά σε άλλες «δράσεις για ανέργους».


Προς επαλήθευση των όσων λέω, θα αφήσω αντίγραφα στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ από προγράμματα που έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αφορούν την συμμετοχή των εργατικών κέντρων στις κολεγιές σύνθλιψης των εργασιακών δικαιωμάτων. Στα Τοπικά σχέδια απασχόλησης (τα λεγόμενα ΤοΠΣΑ), μαζί με δήμους του νομού, Επιμελητήριο, ΚΕΚ, Σύνδεσμο ξενοδόχων… κλπ Το πρόγραμμα αφορά ανέργους και νέους επιστήμονες, μέσω του οποίου θα προσλαμβάνονται για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας… δηλαδή με σχέσεις μαθητείας. Και ο νοών νοείτω. (Δράσεις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,ΤΡΟΧΟΣ 29-2-2012 αριθμός απόφασης 41 και 88).


Ελπίζω η επιστολή μου αυτή να μην είναι απαρχή ατέλειωτων ανταπαντήσεων, αλλά μιας ξεκάθαρης καταγγελίας του Εργατικού Κέντρου για την αντιδραστική φύση των προγραμμάτων αυτών ή έστω μιας συμφωνίας να παλέψουμε από κοινού ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μια δουλειά με δικαιώματα. Ιδού η Ρόδος…


Βασίλης Χατζηδάκης

Λαϊκή Συσπείρωση Αγ. Νικολάου
Merambello News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου