ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Σύλ. Ελλ. Αρχαιολόγων : Να σταματήσει η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στη δήθεν “αναδιοργάνωση” - Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς .
Αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας είδαν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «λουκέτα οργανισμών του δημοσίου», ακόμη και σε δημόσια μουσεία
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντά .
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στη δήθεν “αναδιοργάνωση” του δημοσίου, που μόνο στόχο έχει να πλήξει το δημόσιο χαρακτήρα των δημοσίων φορέων και να συρρικνώσει τα κοινωνικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τον πολιτισμό. Την εβδομάδα πριν τις εκλογές πήραμε “πρόγευση” για το πώς εννοούν οι –με δημόσιο χρήμα– καλοπληρωμένοι “σύμβουλοι” την “αναδιοργάνωση”, καθώς παρουσιάστηκε η Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου, που εκπονήθηκε από την εταιρεία Planet-Deloitte με την εποπτεία της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (διαθέσιμη στην ηλεκτρονική σελίδα της Αντιπροεδρίας).
 Η έλλειψη εγκυρότητας της εν λόγω έκθεσης γίνεται εύκολα αντιληπτή από αποστροφές του τύπου “ο πολιτισμός αποτελεί έναν τομέα που απορροφά εν γένει μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης”, χωρίς όμως αναφορές στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα κατεδείκνυε το άτοπο του αφορισμού ή από το γεγονός ότι αντιμετωπίζει οριζόντια υπηρεσιακές μονάδες και νομικά πρόσωπα του ΥΠΠΟΤ (Μουσεία, Εθνική Λυρική Σκηνή) με νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα (λ.χ. Μέγαρο Μουσικής) ή τέλος από το ότι εντάσσει το ΤΑΠΑ στους φορείς που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (!).
 Προφανώς, όταν βασική αρχή της έκθεσης είναι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα με την ανάθεση αρμοδιοτήτων του σε ιδιώτες, είναι λογικό να προκύπτουν “προτάσεις”, όπως η συγχώνευση όλων των Μουσείων Αθήνας (ΕΑΜ, ΒΧΜ, ΕΜ, ΝΜ, ΜΕΛΤ) ή Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ, ΜΒΠ) σε έναν οργανισμό ανά πόλη, χωρίς κανένα –επιστημονικό, λειτουργικό ή άλλο– κριτήριο ή η συγχώνευση της (δημόσιας) Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το (ιδιωτικό) Μέγαρο Μουσικής.
Αφετέρου διαπιστώσεις της εν λόγω έκθεσης, περί αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ΤΔΠΕΑΕ ή ΚΕΔΑΚ, καλύπτονται από τις πάγιες θέσεις του ΣΕΑ, έχουν παρουσιαστεί πάμπολλες φορές και δεν απαιτούνται “εκθέσεις” αλλά πολιτική βούληση και αποφάσεις, για να σταματήσει η οποιαδήποτε αφαίμαξη αρμοδιοτήτων και συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιοργάνωση των ποικίλων νομικών προσώπων και οργανισμών του δημοσίου πρέπει να γίνει με βάση τις προτάσεις των ίδιων των εργαζόμενων, οι οποίοι γνωρίζουν πού πραγματικά γίνεται σπατάλη πόρων και την έχουν στηλιτεύσει, και με μοναδικό κριτήριο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποχρέωση του Κράτους για προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου