ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Με ψηλά το κεφάλι επέστρεψαν στα πόστα τους οι εργατοτεχνίτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας



Μεροκάματα που ξεκινούν από 78,75 ευρώ (μεικτά) κατοχυρώνει η σύμβαση που υπέγραψαν

Στα πόστα τους με ψηλά το κεφάλι επέστρεψαν από χτες οι εργατοτεχνίτες των 8 από τις 10 εργολαβικές επιχειρήσεις που δουλεύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι εργάτες μετά από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους και συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα επέβαλαν την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για το 2012, τσακίζοντας την προσπάθεια εργολάβων και συγκυβέρνησης, αξιοποιώντας την ανεργία - που η δική τους πολιτική έχει προκαλέσει - να περάσουν στους εργάτες της Ζώνης ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα πείνας. Μεροκάματα όπως αυτά που έχει επιβάλει η επιχείρηση «ΖΗΜΕΝΣ» - που είναι η μία από τις δύο επιχειρήσεις που δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Σύμβαση - στους ηλεκτροτεχνίτες, τα οποία ανέρχονται σε 35 ευρώ μεικτά στο 8ωρο χωρίς διάλειμμα. Με τον αγώνα αυτό, που έχει κεντρικό του σύνθημα «όλη η Ελλάδα μία Χαλυβουργία», οι εργαζόμενοι της Ζώνης δείχνουν ότι όλα κρίνονται στους χώρους δουλειάς, στη δύναμη των εργατών όταν είναι οργανωμένοι, αποφασισμένοι και έχουν ισχυρά ταξικά συνδικάτα.
Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης με τον αγώνα τους για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2012, την οποία ήδη έχει υπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, υπερασπίζονται μεροκάματα που μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.
Συγκεκριμένα για τους τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, λεβητοποιούς, ελασματουργούς, φλογοχειριστές, σωληνουργούς, λαμαρινάδες, εφαρμοστές, μηχανοτεχνίτες το μεροκάματο στο 7ωρο που προβλέπει η Σύμβαση είναι 100,80 ευρώ μεικτά. Για τους βοηθούς αυτών των ειδικοτήτων τα μεροκάματα είναι 84 ευρώ μεικτά.
Για τους τεχνίτες σκαλωσατζήδες, μονωτές, τα μεροκάματα που έχουν κατακτήσει και επιβάλλουν με τη σύμβαση είναι 97,65 ευρώ μεικτά στο 7ωρο και για τους βοηθούς τους 78,75 ευρώ μεικτά.
Για τους ηλεκτροτεχνίτες το μεροκάματο, πάντα στο 7ωρο, είναι 99 ευρώ μεικτά και για τους βοηθούς τους 84,24 ευρώ μεικτά.
Για τους αμμοβολιστές, χρωματιστές, υδροβολιστές το μεροκάματο είναι 88 ευρώ μεικτά και των βοηθών τους 80,50 ευρώ μεικτά. Ενώ για τους τεχνίτες κατεργασίας ξύλου (καραβομαραγκούς) το μεροκάματο είναι 125 ευρώ μεικτά στο 7ωρο και των βοηθών τους 100,70 μεικτά.

1 σχόλιο:

 1. Καλησπέρα καλησπέρα.

  Ναι αυτή είναι μια πρώτη νίκη.

  Είναι εκείνο που μπορεί να δείξει τις δυνατότητες που έχει ο οργανωμένος ταξικός αγώνας, έστω και μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπο το κεφάλαιο, η πλουτοκρατία.

  Και απ΄όσο μπορώ να ξέρω, τέτοιες αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και σε άλλους κλάδους.

  Είναι γεγονός ότι μόνον με την οργανωμένη πάλη μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν μικρές έστω νίκες, πάντα με στόχο την ανατροπή του σάπιου αυτού εκμεταλλευτικού συστήματος, που έτσι και αλλιώς δεν έχει και πολλά περιθώρια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Το εκμεταλλευτικό σύστημα έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τους προηγούμενους όρους και παλεύει να επιβάλλει νέα βάρβαρα

  μέτρα, τέτοια που θα του εξασφαλίσουν κερδοφορία και κυριαρχία,πάνω στα ερείπια της ζωής της εργατικής τάξης.

  Είναι βλέπεις η βασική αντίφαση του καπιταλισμού που είναι υποχρεωμένο σήμερα να καταστρέψει την μηχανή που του παράγει τον πλούτο.Τους εργαζόμενους.

  Καλό κουράγιο και καλούς και αποτελεσματικούς αγώνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή