ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

"ΚΑΛΗΜΕΡΑ" για τη "ΝΗΣΟ"


Το περιοδικό της πολιτικής προσφυγιάς από τη Πράγα "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" παρουσιάζει το συγκρότημα "ΝΗΣΟΣ"  Τρίτος δίσκος του συγκροτήματος «Νήσου» από την Οστράβα.

 Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε τον τρίτο δίσκο της ορχήστρας «Νήσος», ο οποίος κυκλοφόρησε το 2011. Η μουσική είναι του συμπατριώτη μας, (παιδί πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία/Τσεχία από την Κρήτη)  Νίκου Κουλούρη .

 Τους στοίχους η  Σοφία Προύσαλη, και αυτή παιδί πολιτικών προσφύγων (κόρη  του γνωστού μουσικοσυνθέτη μας Επαναστάτη Προύσαλη). Η Σοφία ερμηνεύει τα τραγούδια  «Αηδόνι», «Ανατολή», «Εβραϊκό», «Μάνα», «Της Κρήτης Κύματα», «Πλάτανος», «Πηγή» (με την Εμρέ Ακάλ). 

Η άλλη φωνή που θα ακούσετε είναι του Βαγγέλη Βασιλάκου (αδερφός του Ε. Προύσαλη), ο οποίος παίζει  μπουζούκι και  σάζι. 

Τα άλλα μέλη της ορχήστρας είναι ο  ο Τομάς Ρόσσι φωνή και κρουστά, ο Γιάννης Γαταγαντζίδης στη κρητική λύρα, ο Μίλαν Μπάτορ στην κιθάρα ούτι και κρητική λύρα , ο Πρέμεκ Μίχα στο μπάσο και η Σοφία Προύσαλη, φωνή και σαντούρι.  Οι συνεργαζόμενοι καλητέχνες – Τερέζα Νίκου στο κανονάκι, Εμρέ Ακάλ φωνή, ο Νικόλαος Γρηγοριάδης τρομπέτα και ο Ονδρεϊ Κυπόνκα τρομπόνι.
 Στο δίσκο θα βρείτε και τους στοίχους του «Της Κρήτης κύματα», (στα ελληνικά και αγγλικά) με μια όμορφη φωτογραφία των ερμηνευτών  και της ορχήστρας. 
 Η Κοινότητά μας είχε την ευκαιρία να ακούσει αυτό το εξαιρετικό και μοναδικό στην Τσεχία μουσικό συγκρότημα στην συναυλία την οποία είχε οργανώσει η Ελληνική Κοινότητα  Πράγας στο Σπίτι Εθνικών Μειονοτήτων.
 Το συγκρότημα  «Νήσος» ιδρύθηκε το 2007 στην πόλη Οστράβα της Τσεχίας και παίζει μουσική από όλο τον κόσμο. 


Τα μουσικά όργανά τους είναι τα παραδοσιακά όργανα της Μικράς Ασίας, της Ελλάδας και νησιών της, όπως η κρητική λύρα. Τα μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από την Ελλάδα, από χώρες των Βαλκανίων και της Τσεχίας. Πολλές φορές  καλεσμένοι του συγκροτήματος είναι από την Ελλάδα, προπαντός από Κρήτη, από την Τουρκία, Ισραήλ και άλλες χώρες. Η μουσική είναι του κλαρινετίστα Νίκου Κουλούρη, τους στοίχους η Σοφία Προύσαλη, αλλά η τελική απόδοση επεξεργάζεται συλλογικά από όλο το συγκρότημα.
 Στόχος του συγκροτήματος «Νήσου» είναι να διαπερνά τα σύνορα μεταξύ των λαών μέσω της μουσικής. Το συγκρότημα έχει δώσει συναυλίες στην Τσεχία (Οστράβα, Πράγα, κ.α.), στην Τουρκία, Πολωνία και εκτός των μελών του, συχνά καλεί γνωστούς μουσικούς και ερμηνευτές όπως είναι ο Άριελ Κάσις (Ισραήλ), ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης (Κρήτη, Ελλάδα), ο Ντέρια Τούρκαν (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)  και η Εμρέ Ακάλ (Τουρκία).

 Εμείς, οι συμπατριώτες των αξιόλογων αυτών παιδιών είμαστε υπερήφανοι για το συγκρότημα «Νήσος». ...

Καλημέρα 


Ας τους ακούσουμε...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου