ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο Václav HAVEL, Η ομιλία του που δεν πρέπει να ξεχαστεί!
Václav HAVEL
 Η  Ομιλία που δεν πρέπει να ξεχαστεί!    Οι κομμουνιστές θα σας τρομοκρατήσουν για επικείμενη ανεργία .
 Δεν είναι αλήθεια.  Τίποτα μη φοβάστε. 
    Είκοσι χρόνια η επίσημη  προπαγάνδα ισχυριζόταν ότι ήμουν ένας εχθρός του σοσιαλισμού , ότι θέλω στη χώρα μας να επαναφέρω τον καπιταλισμό, ότι είμαι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού από την οποία  απολαμβάνω υψηλά εισοδήματα , ότι θέλω να γίνω ιδιοκτήτης  διάφορων επιχειρήσεων ...
Ήταν όλα ψέματα, όπως σύντομα θα βεβαιωθείτε μόλις ξεκινήσουν να βγαίνουνε τα βιβλία μου από τα οποία  είναι προφανές ποιος είμαι και τι σκέφτομαι. 

 Σας υπόσχομαι ότι το αξίωμα του πρόεδρου θα ασκήσω για μια εκλογική περίοδο , μετά απ΄αυτό θα ήθελα να αφιερωθώ στο έργο του δραματουργού .  Επίσης, σας υπόσχομαι στην ίδια μου τη τιμή ,  ότι αν διαπιστώσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου πως δεν έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο στην Τσεχοσλοβακία , θα παραιτηθώ. 

 Στο μέλλον, κατά τη γνώμη μου, ο ρόλος  της προεδρίας πρέπει να επαναπροσδιορισθεί. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να έχει τόσες αρμοδιότητες , όπως έχει σήμερα . Για μένα δεν είναι καθοριστική  η λέξη που προσδιορίζει τις κοινωνικές κατακτήσεις , αλλά η ίδια η ουσία τους.  Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να είναι πολύ ανώτερου επιπέδου  από αυτές  που παρείχε  αυτός που πολλοί ονόμαζαν Σοσιαλισμό . 
  Πολλοί αναρωτιέστε τι Δημοκρατία ονειρεύομαι.  Σας απαντώ : Μια ανθρώπινη δημοκρατία, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και γι αυτό μπορεί να ελπίζει ότι και ο άνθρωπος θα την υπηρετεί . 
         Σαν  τρίτο στόχο μου θέτω την ενίσχυση των πάντων  που μπορούν να οδηγήσουν στη  βελτίωση της κατάστασης των παιδιών, των ηλικιωμένων, των γυναικών, των ασθενών,  των  σκληρά εργαζόμενων , των εθνικών μειονοτήτων και όλων αυτών των πολιτών που  ανεξάρτητα από τις αιτίες είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους άλλους . Καλύτερα τρόφιμα ή  νοσοκομεία δε πρέπει να είναι κατάκτηση των ισχυρών αλλά πρέπει να παρέχονται σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται περισσότερο. 

 Προετοιμάζουμε σχέδιο βαθιάς οικονομικής μεταρρύθμισης που όμως δε θα φέρει κοινωνικές αναταράξεις ανεργία,  πληθωρισμό και άλλα προβλήματα, όπως κάποιοι από εσάς  φοβάστε .  Δεν μπορούμε να καταλογίζουμε όλα τα αρνητικά στους πρώην κυβερνώντες  όχι μόνο γιατί δεν θα ανταποκρινόταν στην αλήθεια αλλά και γιατί θα μπορούσε να αποδυναμώσει την δυνατότητα μας να δράσουμε με περίσκεψη ανεξάρτητα , ελεύθερα , και γρήγορα..  Όλοι θέλουμε μια δημοκρατία η οποία με προσεγμένο τρόπο θα αφιερωθεί στη φροντίδα  για την εξάλειψη όλων ταπεινωτικών φραγμών ανάμεσα στα διάφορα κοινωνικά στρώματα . Δημοκρατία που δεν θα μας χωρίζει σε δούλους και αφεντικά . Λαχταρώ  πολύ για μια τέτοια δημοκρατία  περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

 Η  χώρα μας δεν πρέπει ποτέ  πια να είναι εξαρτημένη  ή φτωχός συγγενής καμιάς άλλης. 
Παρόλο που πρέπει να παίρνουμε από άλλους πολλά και να μάθουμε ακόμα πολλά ,  μετά από πολύ καιρό και πάλι να το κάνουμε ως ισότιμοι τους εταίροι  οι οποίοι έχουν επίσης τι να προσφέρουν .

 Υπάρχουν άνθρωποι που καταστοφολογούν και προκαλούν πανικό για το ότι τα πάντα θα ακριβύνουν . Προσέξτε τους καλά !  
 Αναρωτιέστε αν  μας περιμένει πληθωρισμός και ακρίβεια ;
Πολλές φορές και  ξεκάθαρα η κυβέρνηση δήλωσε μέσω του προγράμματος της , όπως και σε άλλα ντοκουμέντα καθώς και οι υπουργοί στις συνεντεύξεις τύπου ότι η προσπάθεια τους είναι το πέρασμα από την μη οικονομία στην οικονομία να γίνει ήρεμα χωρίς κοινωνικές ταραχές , χωρίς ανεργία , χωρίς οποιαδήποτε παρόμοια κοινωνική κρίση κτλπ. 
Αν θα διακυμανθεί που και που η τιμή , δεν ξέρω , πχ τσιγάρων αυτό δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή αλλά προς το παρόν υπάρχει προσπάθεια να μην ακριβύνει τίποτα τουλάχιστον τους επόμενους μήνες . Καμία γιγαντιαία αύξηση τιμών ή ανεργία , όπως συστηματικά διαδίδουν εκείνοι που σκορπούν το πανικό.  Τίποτα τέτοιο δεν ετοιμάζουμε. 


Απ΄εδώ και πέρα δεν θα μπούμε σε καμία συμμαχία (πολιτικοστρατιωτική). 
Κατά την άποψή μου το κράτος μας δεν πρέπει να κάνει οικονομία στις επενδύσεις στην παιδεία και στον πολιτισμό..  
 Επίσης , σκοπός μας είναι και τον έχουμε αρθρώσει πολλές φορές , να πραγματοποιήσουμε την μεταρρύθμιση με τέτοιο τρόπο ώστε να μη προκαλέσει αναστατώσεις , μεγάλο πληθωρισμό ή και χάσιμο των βασικών κοινωνικών κατακτήσεων . Πρέπει  οι οικονομολόγοι μας να το αποδεχτούν απλά σαν διαταγή που τους έχει δοθεί.

Εδώ δεν υπάρχει κανένα  "δε γίνεται ".

Václav HAVEL  1989 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου