ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Συνειδητή αποδυνάμωση και απαξίωσή τηςΜε γοργούς ρυθμούς «αποψιλώνεται» η Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όφελος της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς


Ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δίνει το αστικό κράτος μέσω της «εφεδρείας» των δημοσίων υπαλλήλων, που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με το στόχο του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού να γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτος.
Οπως κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την εφαρμογή της «εφεδρείας» (με όποια μορφή και όνομα κι αν της δίνει η κυβέρνηση) θα πεταχτεί στο δρόμο το 10% των αρχαιολόγων (95 αρχαιολόγοι). Δηλαδή, στην ήδη «αποψιλωμένη» Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, την εργασιακή ομηρία κ.λπ., θα μείνουν, πανελλαδικά, λιγότεροι από 900 αρχαιολόγοι. Επιπλέον, όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, η νομοθεσία προβλέπει την κατάργηση των οργανικών θέσεων που θα «χηρέψουν». Δηλαδή, δε θα υπάρχει ούτε ο λειψός και προβληματικός Οργανισμός του 2003, στο ΥΠΠΟΤ.
Ο ΣΕΑ μιλά για «εκδίωξη» προσωπικού που έδωσε και δίνει την ψυχή του για την προστασία των αρχαιοτήτων, για συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρά και την υπόθεση της νήσου Αλιμιάς στα Δωδεκάνησα, που ο δήμος Χάλκης θέλει να την παραδώσει στο τουριστικό κεφάλαιο, αν και είναι αρχαιολογικός χώρος! Για το ΣΕΑ αυτό το παράδειγμα και η μεγαλύτερη αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δείχνουν ότι «αντικειμενικά ανοίγει, διά της διολισθήσεως, ο δρόμος εκμετάλλευσης» από τους ιδιώτες της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις μέσω της συγχώνευσης υπηρεσιών στο ΥΠΠΟΤ, άρα και συγχώνευση Εφορειών Αρχαιοτήτων, που σημαίνει ακόμη μικρότερη παρέμβαση του κράτους στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ΣΕΑ δεν αποκλείει να απομείνει μόνο μια Εφορεία Αρχαιοτήτων... ανά Περιφέρεια.
Στη συνέντευξη μίλησαν και στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθόλα μάχιμα, τα οποία όμως βγαίνουν στην «εφεδρεία». Ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, προϊστάμενος της ΛΔ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) και αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, ο οποίος σημείωσε: «Παραμελείς τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, πληρώνεις από την τσέπη σου για να λειτουργεί η Υπηρεσία, τρέχεις Σαββατοκύριακα και νύχτες για να λύνεις ζητήματα και έρχεται το κράτος και λέει - χωρίς ούτε ένα ευχαριστώ - "κύριε, κυρία, πηγαίνετε σπίτι σας"».
Ο Αρης Τσαραβόπουλος, ο μοναδικός αρχαιολόγος στα Κύθηρα, η «εφεδρεία» του οποίου ξεσήκωσε θυελλώδεις αντιδράσεις των Κυθηρίων και προκάλεσε ένα συγκινητικό γράμμα των μαθητών του Δημοτικού, τόνισε: «Αποψιλώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο στόχος είναι να την υποβαθμίσουν τόσο, ώστε να μην υπάρχει πια η ανάγκη της. Θα έρθουν ξένα ιδρύματα, θα έρθουν επενδυτές που θα αρχίσουν να λειτουργούν ως "αρχαιολόγοι". Στην Αυστραλία αναθέτουν σε εταιρείες το αρχαιολογικό έργο».
Η Μεταξία Τσιποπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, σημείωσε: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτά που βγάζουμε από το χώμα. Είναι ο κάθε αρχαιολογικός χώρος. Είναι το τελευταίο όστρακο. Για την τουριστική πολιτική και ανάπτυξη αρκούν πέντε αρχαιολογικοί χώροι και άλλα πέντε μουσεία. Εμείς, όμως, που έχουμε φάει τη ζωή μας και τα χέρια μας μέσα στα χώματα και στις βιβλιοθήκες, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι εάν τα μνημεία λείψουν, ο καθένας θα μπορεί να λέει ό,τι θέλει γι' αυτά»...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου