ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση του ΚΚΕ προς το Υπ. Πολ.-Τ. για τις προσλήψεις μόνιμων αρχαιολόγων.


Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Η ΔΕΗ Α.Ε. στα πλαίσια των έργων της στους οικισμούς Ανάργυροι ΙΧ και Χ στο δυτικό μέτωπο (Τομέας Ε1) του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, στο Νομό Φλώρινας, προσλαμβάνει αρχαιολόγους μέσω αγγελίας, με τη συναίνεση της τοπικής ΚΘ' Εφορείας Αρχαιοτήτων (υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ). Οι αρχαιολόγοι προσλαμβάνονται προκειμένου να εργαστούν σε σωστικές ανασκαφές, αφ' ενός με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των αρχαιολόγων, αφ' ετέρου με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.
Να επισημάνουμε ότι, ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης έκτακτων αρχαιολόγων αντιβαίνει σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, στην οποία ρητά εξαιρούνται οι αρχαιολόγοι από τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης έργου, ενώ το αίτημα για εργασία με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, αποτελεί παράβαση του Αστικού Κώδικα, όπου στο άρθρο 648 δίδεται η έννοια της Σύμβασης Εργασίας και στο άρθρο 681 η έννοια της Σύμβασης Έργου.
Η Κυβέρνηση επιδεικνύει «ανοχή» και «χαλαρότητα» απέναντι στις εργασιακές αυθαιρεσίες και τις παράτυπες απαιτήσεις εργολάβων και ανάδοχων εταιρειών σε έργα, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, πώς αντιλαμβάνεται τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο εξαγγέλλει μνημόνια συνεργασίας με άλλα υπουργεία και ιδιώτες κατασκευαστές, για την «επιτάχυνση» και «διευκόλυνση» της αρχαιολογικής έρευνας στα έργα, υπό την υψηλή επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και απαξιώνει το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν.
Με δεδομένο ότι, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ότι το προϊόν εργασίας τους συνιστά δημόσια περιουσία, που το ίδιο το κράτος οφείλει να προστατεύει και να διαφυλάττει, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των αρχαιολόγων και να σταματήσει άμεσα η πρόσληψη τους με σύμβαση έργου και δελτίο παροχής υπηρεσιών.
  • Με βάση τις ανάγκες, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου