ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σε ιδιώτες και η είσπραξη φόρων


Με πρόσχημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, η κυβέρνηση προσλαμβάνει εισπρακτικές εταιρείες

Με την ιδιωτικοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση να δείξει ότι αντιμετωπίζει την αδιαφορία που επί χρόνια επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν κύρια διάφοροι μεγαλοσχήμονες προς το δημόσιο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση με αφορμή και εκμεταλλευόμενη την πράγματι άσχημη κατάσταση που, με δική της ευθύνη υπάρχει, στους μηχανισμούς είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών, σχεδιάζει να παραδώσει ακόμα μια δραστηριότητα και υποχρέωση του κράτους, σε ιδιωτικές εταιρείες.
Με χτεσινή του απόφαση το υπουργείο Οικονομικών, αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετάσχουν ελεγκτικές εταιρίες, δικηγόροι, δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.
Πέρα από την ουσία του πράγματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τον αγρίως βαλλόμενο από τις πολιτικές τους λαό, ότι τώρα στρέφονται και κατά των μεγάλων κεφαλαιούχων.
Πέραν τούτου, η ...επιθετική κίνηση της κυβέρνησης εναντίων μεγάλων οφειλετών - κατά προτίμηση όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ - δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Αντίθετα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων αυτών χρεών, αποτελεί μνημείο της συνδιαλλαγής των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, με διάφορα τμήματα της ολιγαρχίας, με τους τελευταίους αναίσχυντα και απροκάλυπτα να φοροκλέπτουν και να φοροδιαφεύγουν με την ανοχή του αστικού κράτους. Τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απειλεί θρασύτατα, ότι, στην περίπτωση που δεν πληρωθεί το χαράτσι στα ακίνητα, θα προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φτωχών ανθρώπων που αδυνατούν να το πληρώσουν, ποτέ δεν ενεργοποίησε μέτρα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, κατά των χρυσοκάνθαρων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.
Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν την υπόθεση αυτή ως τελειωμένη, καθώς - όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται - τα χρέη αυτά κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Το θέμα είχε έλθει στην επικαιρότητα, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010. Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξέταζε ποια από τα 30 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν και ποια θα θεωρούνταν ανεπίδεκτα είσπραξης. Ποια δηλαδή θα διαγραφούν οριστικά. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι η είσπραξη των 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βασικό επιχείρημα για να δικαιολογηθεί το δημαγωγικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»!

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου