ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Κρεατοσκευάσματα της «Lidl» «μη ασφαλή - επιβλαβή για τη δημόσια υγεία»


Η προκλητική κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων που δε διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία προκειμένου να αποσπάσουν τα επιδιωκόμενα κέρδη επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στην περίπτωση του πολυεθνικού ομίλου «Lidl», που τον προηγούμενο μήνα διαπιστώθηκε ότι διακινούσε παρτίδες προϊόντων κρέατος μολυσμένες με στέλεχος του παθογόνου βακτηρίου «E coli» που ενοχοποιήθηκε για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία.
Χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με νεότερη ανακοίνωσή του, ενημερώνει πως «μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ (...) και τη διαπίστωση της διακίνησης α) κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L01185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και β) κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμό παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011) σε συσκευασίες των 500 g. και σε κλειστή συσκευασία των 1.000 g. με την εμπορική επωνυμία "Marvest" που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία "Lidl Hellas & Σία ΟΕ" o ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας».
Διευκρινίζει, ακόμη, ότι μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων που κρίθηκαν «μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία». Από τα συμφραζόμενα συμπεραίνεται ότι πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης σχετικής ανακοίνωσης την 1η Ιούλη όταν γινόταν αναφορά στον εντοπισμό των παρτίδων στις οποίες ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο βακτήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στο εάν και πόσες ποσότητες από αυτές τις παρτίδες έχουν ήδη πουληθεί και έχουν φτάσει - καταναλωθεί σε τραπέζια καταναλωτών.
Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων, η πολυεθνική σε μια επίδειξη θράσους και πρόκλησης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι πωλούσε επικίνδυνα τρόφιμα, έσπευσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται απλώς για «υποψία παρουσίας του βακτηρίου Ε Coli», ενώ για το θέμα της απόσυρσης, ούτε λίγο - ούτε πολύ, το εμφάνισε ως δική της πρωτοβουλία «για προληπτικούς λόγους».
Τις επόμενες κιόλας μέρες, με νεότερη ανακοίνωσή της, ισχυριζόταν ότι από εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε η ίδια, τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν «αθώα». Κάτι το οποίο διαψεύδει η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιες επιτροπές τα έκριναν «μη ασφαλή και επιβλαβή» και αποφάσισαν να καταστραφούν.
από την εφημερίδα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου