ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Να γιατί η σμίκρυνση των αρχαιολογικών ζωνών είναι πολιτισμικό έγκλημα στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους ολίγων !!!


Οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι και τα κάθε είδους κινητά και ακίνητα μνημεία, όντας ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και πολύτιμα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν δημόσια περιουσία
αναπαλλοτρίωτη και εκτός συναλλαγής.
- Οι αρχαιολογικές ζώνες δεν είναι μια έννοια αφηρημένη.
Πίσω απ αυτές υπάρχουν οι υλικές αρχαιολογικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα που προσδιορίζουν αυτόν το χαρακτηρισμό .
- Το τι είναι αρχαιολογικές πηγές και ευρήματα και τι όχι είναι ακρογωνιαίο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση τους δεν είναι σταθερή και αμετάλλακτη στο χρόνο . Η αντίληψη που έχουμε σε δοσμένο χρόνο για τις πηγές - ευρήματα είναι διαλεκτικά συνδεδεμένες με τη κοσμοαντίληψη μας και το επίπεδο εξέλιξης της επιστήμης . Της αρχαιολογίας.
Με λίγα λόγια αυτά που η επιστήμη θεωρούσε πηγές και ευρήματα π.χ. τις δεκαετίες του 50 και 60 αποτελούν μέρος μόνο της σημερινής θεώρησης . Η εξέλιξη από την άλλη πλευρά της επιστημονικής προσέγγισης δε έχει ως αποτέλεσμα τη ταυτόχρονη αλλαγή στους θεσμούς.
Στο πως δηλαδή το αντιμετωπίζει το νομικό μας σύστημα. Η θεσμική - νομική ανταπόκριση στις επιταγές της επιστήμης έχει άμεση σχέση με το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, το πολιτισμό και τη παιδεία της δοσμένης κοινωνίας .
Σε κάθε περίπτωση όμως :
- Η σμίκρυνση των αρχαιολογικών ζωνών είναι πράξη ..τουλάχιστον επιστημονικά μετέωρη και αντανακλά την ανεπάρκεια του νόμου να προστατεύσει την ιστορική - πολιτισμική κληρονομιά του λαού μας .
Το νομικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια όμως με συνέπεια προωθεί τη κλιμάκωση της διαδικασίας ιδιωτικοοικονομικής - εμπορευματικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ώς αποτέλεσμα ευρύτερων πολιτικών επιλογών.

Να γιατί η σμίκρυνση των αρχαιολογικών ζωνών είναι με λίγα λόγια πολιτισμικό έγκλημα στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους ολίγων !!!
mgr. Μανόλης Κλώντζας
Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου