ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

ΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πάνω από 4 τρισ. ευρώ στις τράπεζες!

Σε 17 κρατικούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας αντιστοιχούν οι ενισχύσεις των «27» στο τραπεζικό κεφάλαιο τη διετία 2008 - 2009

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 4,13 τρισ. ευρώ ανήλθε η οικονομική στήριξη που διοχέτευσαν τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όταν το τελευταίο βρέθηκε το 2008 και 2009 στη δίνη της οικονομικής κρίσης και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αυτό προκύπτει από έκθεση την οποία δημοσιοποίησαν χτες οι Βρυξέλλες, με θέμα το βαθμό χρήσης από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των κρατικών ενισχύσεων, που δόθηκαν κατά την τελευταία διετία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το συνολικό πακέτο στήριξης που διέθεσαν οι κυβερνήσεις στις τράπεζες ανήλθε στο δυσθεώρητο ποσό των 4,13 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 17 ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς! Οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις δόθηκαν είτε με τη μορφή των εγγυήσεων (3,15 τρισ. ευρώ), είτε με τη συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών (980 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τα 4,13 τρισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν έως σήμερα 1,23 τρισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις συνολικού ύψους 3,15 τρισ. ευρώ, δόθηκαν στα τραπεζικά συστήματα 19 συνολικά χωρών. Αναφέρεται, επίσης, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, η παροχή κρατικών εγγυήσεων για την έκδοση τραπεζικών ομολογιακών τίτλων αντιστοιχούσε περίπου στο 30% του συνόλου των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία δείχνουν με καθαρότητα ότι η υπερφόρτωση των κρατικών προϋπολογισμών με τις τεράστιες ζημίες των τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα κρατικά χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η μείωση αυτών των μεγεθών αποτελεί σήμερα το πρόσχημα για μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Ριζοσπάστης 28-05-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου