ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

«Βούλιαξε» από απεργούς η Αθήνα


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ του ΠΑΜΕ
Παρακαταθήκη για τη σφυρηλάτηση του λαϊκού μετώπου

Αφιερωμένο εξαιρετικά

«Οι αστοί τρομάξανε και κάστρα φτιάξανε να κλείσουν τα παιδιά των εργατών

μ' αυτοί με μια γροθιά σπάζουνε τα δεσμά τα κάστρα καταργούνε των αστών.

Και μες στο καρναβάλι οι αστοί την πάθαν πάλι ο Μπεζεντάκος μας άφησε γεια

παντού τρεξίματα τελεγραφήματα πάλι ραπίσματα απ' την εργατιά

Τον είχανε κλεισμένο διπλομανταλωμένο να τον δικάσουνε σε θάνατο

μ' αυτός τρυπά τον τοίχο χωρίς κανένα ήχο και βρίσκουν κούτσουρα στο θάλαμο».

Οι στίχοι αφιερώνονται εξαιρετικά στους Μανδραβέληδες, στους Μπ. Παπαδημητρίου, στους Πορτοσάλτε, και όλο το Αλαφουζαίικο, που χτίκιασε με την επιτυχία της 48ωρης απεργίας των ταξικών συνδικάτων και βγάζει αντικομμουνιστικούς αφρούς. Με τους κομμουνιστές και τους εργάτες δε ξεμπερδεύουν, οι εργάτες θα ξεμπερδέψουν με την τάξη τους. Για την ιστορία, ο κομμουνιστής Μπεζεντάκος, κλεισμένος από το αντιδραστικό αστικό καθεστώς το 1932 στις φυλακές Συγγρού, απέδρασε. Ενα χρόνο πριν είχαν αποδράσει από τις ίδιες φυλακές άλλοι 8 σύντροφοι. Ετσι γράφτηκαν οι στίχοι.

Παλικαρίσια, ως τάξη απέναντι σε τάξη, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό, έδωσαν με επιτυχία τη 48ωρη απεργία.

Με πείσμα και αυτοθυσία οι ταξικές δυνάμεις αναμετρήθηκαν με την πλουτοκρατία, έδωσαν μια σκληρή απεργιακή μάχη, στα γιαπιά και σε μεγάλες επιχειρήσεις, στα λιμάνια και σε εργοστάσια. Για 48 ολόκληρες ώρες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, πάλεψαν με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, υπεράσπισαν στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία. Στους καταπέλτες των πλοίων στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια, ναυτεργάτες όρθωσαν βράχο το ανάστημά τους, έσπασαν την τρομοκρατία των εφοπλιστών και του αστικού κράτους, τσαλάκωσαν την αστική «νομιμότητα» του κεφαλαιοκράτη.

Οι ταξικές δυνάμεις και χιλιάδες εργάτες έστειλαν με τον αγώνα τους μήνυμα σε κυβέρνηση, πλουτοκρατία και στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», υπερασπίστηκαν τα εργατικά δικαιώματα, διακήρυξαν ότι δε θα πληρώσουν την κρίση, δε θα επιτρέψουν να τους ξαναφορτώσουν τα βάρη από την κερδοφορία του κεφαλαίου. Εκαναν καθαρό ότι πατριωτισμός για τον εργαζόμενο λαό είναι η ανειρήνευτη πάλη για να μη χρεοκοπήσει ο λαός, να μην υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών του.

Για άλλη μια φορά, μέσα στο καμίνι του αγώνα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην απεργία και στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις, απέδειξε ότι αποτελεί το γνήσιο εκφραστή των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, τον συνεπή υπερασπιστή τους απέναντι στη βάρβαρη επέλαση του κεφαλαίου. Το αποκούμπι στο σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που βασανίζονται στα κάτεργα της εργοδοσίας, αλλά και τον εμπνευστή ολόκληρης της εργατιάς για την ανατροπή και μια «κοινωνία άλλη», χωρίς εκμετάλλευση και εκμεταλλευτές.

Το ΠΑΜΕ, συνεχιστής των πιο γνήσιων και ένδοξων παραδόσεων του εργατικού κινήματος, αποδεικνύεται ικανός οργανωτής των ταξικών αγώνων της εργατιάς, δύναμη που εμπνέει εμπιστοσύνη, που θέλει και μπορεί να τραβήξει μπροστά.

Η 48ωρη απεργία, ενόψει και της Πρωτομαγιάς, μπορεί να γίνει η αφετηρία για νέους αγώνες, για να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της, σε συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες να σπάσουν την τρομοκρατία της πλουτοκρατίας, να παλέψουν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια οικονομία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού.


«Βούλιαξε» από απεργούς η Αθήνα

Xιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, νέοι διαδήλωσαν περήφανοι για την παλικαρίσια 48ωρη μάχη που έδωσαν

Βούλιαξαν για ακόμα μια φορά οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος

*

Με τη δύναμη που αντλούν από το δίκιο τους, με οδηγό τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι «βουλιάζοντας» για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγους μήνες το κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Χτες ήταν η κορύφωση της 48ωρης μάχης που με αυτοθυσία δίνεται σε πολλούς χώρους δουλειάς από την Τρίτη το βράδυ, με χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να σπάνε την τρομοκρατία στην πράξη, να ορθώνουν ανάστημα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, αστική Δικαιοσύνη και να βροντοφωνάζουν στους δρόμους της Αθήνας: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό». Στο πλευρό τους διαδήλωσαν ενάντια στα μονοπώλια και την αντιλαϊκή πολιτική αυτοαπασχολούμενοι και σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΜΑΣ, του ΣΑΣΑ, των σπουδαστών των ΙΕΚ. Εκεί ήταν και μαζικοί φορείς από διάφορες περιοχές της Αθήνας, η Εθνική Φοιτητικών Ενωση Κυπρίων.

Κατευθείαν από την περιφρούρηση

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι προσυγκεντρώσεις αρχίζουν να φτάνουν δυναμικά και συντεταγμένα και να παίρνουν θέση στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Το σημαντικό απεργιακό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα, που έκαναν πολλοί εργαζόμενοι - κάποιοι και για πρώτοι φορά - αποτυπώθηκε και στη μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Πολλοί έρχονται κατευθείαν από τις απεργιακές φρουρές που είχαν στηθεί έξω από μεγάλους χώρους δουλειάς σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς να λογαριάζει κανείς την κούραση, αντίθετα μεταφέρουν την αισιοδοξία και την πείρα που βγαίνει από τον αγώνα.

Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για ξεσηκωμό «τράνταξε» το κέντρο της Αθήνας

*

Ηταν πολλοί αυτοί που απήργησαν για 48 ώρες αψηφώντας τις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως εργαζόμενοι από την ΕΘΕΛ, τον ΟΣΕ, τις αερομεταφορές, εκπαιδευτικοί κ.ά. Για όλους αυτούς ισχύει στην πράξη το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», όπως χαρακτηριστικά γράφει και το πανό της Επιτροπής Αγώνα μισθωτών δικηγόρων. «Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε τα μόρια που θα χάσουμε έτσι όπως έχει η κατάσταση», λέει στο «Ρ» η Φανή Γιαννακοπούλου, ωρομίσθια καθηγήτρια Λυκείου. «Σιγά μην περιμέναμε από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Πήραμε απόφαση μόνοι μας, το σωματείο», σημειώνουν εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης που μαζί με άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Θωμάς Κακκαβάς, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, ανέδειξε όλες τις πλευρές της αντιασφαλιστικής επίθεσης και μαζί την επιτακτικότητα που αποκτά η οργάνωση της ταξικής πάλης. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προχωράει σε σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό» επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο σκηνικό στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι απλά μια χειροτέρευση». «Οι αντιασφαλιστικές αλλαγές - αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις» υπογράμμισε. Με τη σειρά του ο Στέργιος Χύτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», αποκάλυψε μεταφέροντας την πείρα των εργαζομένων στην επιχείρηση ότι η σημερινή ανάπτυξη, που υπηρετούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για τους εργαζόμενους συνεπάγεται μόνο νέα δεινά, μόνο. «Τα δικά μας δικαιώματα και τα κέρδη των εργοδοτών είναι πράγματα που συγκρούονται. Είναι αντίθετα». Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετισμό απηύθυνε οΣταμάτης Κοντεμοίρης.

«Οχι άλλη ανοχή»!


*

Η πορεία ξεκινάει και είναι μεγαλειώδης, ακόμα μεγαλύτερη από την τελευταία φορά.

Οταν η κεφαλή της έχει περάσει την Ομόνοια και κατευθυνόμενη προς το υπουργείο Εργασίας μπαίνει στην Πειραιώς, η ουρά βρίσκεται ακόμα στο Σύνταγμα. Το πανό στην κεφαλή δίνει το στίγμα, καλεί όλους τους ανθρώπους του μόχθου: «Οχι άλλη ανοχή! Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», ενώ τα συνθήματα ακούγονται αμείωτα σε όλη τη διάρκεια προς το υπουργείο Εργασίας: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή

και κοινωνία άλλη»,

«Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί. Μας κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου