ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

902 TV ONLINE

902 TV ONLINE
ONLINE

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Στο τραπέζι το 65ωρο - 78ωρο

Επαναφέρει στο «τραπέζι» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των νέων ανατροπών του χρόνου εργασίας στις χώρες της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι (σ.σ. Απρίλης 2009) δεν είχε γίνει κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία για την επανεξέταση της Οδηγίας 2003/88, με δεδομένο ότι η ισχύουσα Οδηγία ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τις αξιώσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και με την προοπτική να ξανατεθεί το θέμα μετά τις ευρωεκλογές.
Χθες ξεκίνησε η διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους», οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους 6 βδομάδες για να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή. Οπως φαίνεται και από δήλωση του Laszlo Andor, επιτρόπου για την Απασχόληση, η ΕΕ προχωρά σε αυτές τις ανατροπές στο χρόνο εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων τον 21ο αιώνα. Το περσινό κείμενο, το οποίο επαναφέρει η Κομισιόν για τις ανατροπές στο χρόνο εργασίας, προβλέπει:
Τη διατήρηση της ρήτρας «opt out». Το ΕΚ ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, αποδεχόμενο το 65ωρο - 78ωρο χωρίς κανένα χρονικό όριο.
Τη διάκριση του χρόνου εργασίας, ο οποίος «σπάει» οριστικά σε «ενεργή» και «ανενεργή» περίοδο. Συμβούλιο - Κομισιόν και ΕΚ απεργάζονται διάφορους τρόπους, ώστε οι δύο περίοδοι να καταγράφονται στα λόγια και μόνο σαν εργάσιμος χρόνος.
Την επέκταση στους 12 μήνες της περιόδου αναφοράς στην περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Με άλλα λόγια, οι εργοδότες θα μπορούν στη διάρκεια ενός έτους να εναλλάσσουν μεγάλες περιόδους υπεραπασχόλησης (13ωρα) και υποαπασχόλησης, επιβάλλοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ντε φάκτο το 65ωρο - 78ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου